HOME‎ > ‎

The MacGreagor Glen

The lay of the MacGreagor land.

 

The long, wide MacGreagor Glen, or valley as we American’s call it, was the home to which Laird Neil MacGregor took the clan after they fled the MacDonald attack. At that time, the glen was heavily wooded with hills on both sides. It was situated more or less in an east/west direction. At one end of the glen was a wide river that ran north to south before it turned west toward the ocean. The land originally belonged to another clan, but the two clans merged into one.

The MacGreagor grave yard lay at the timber line on the south side of the glen. In the opposite direct was the loch, the farm land and the grazing land for the sheep and cattle.

Therefore, there was already a Keep and a village at the far end of the glen. Because it often flooded, the village lay several yards away from the river. Also, the land on the other side of the river belonged to another clan.

Years later, the castle was built at the edge of the village with its back to the river and the old Keep was torn down. As the years passed, old cottages were also torn down, new ones were built, and by Laird Michael’s time, they were basically arranged in a semicircle in front of, and to the sides of, the castle with winding paths between them.

The first castle was square with a round, three story tower on both the southeast and northeast corner. Built during a time when they lived under the threat of constant English attacks, this castle was built with a half circle space in the front that they called the inner courtyard. It was empty, but had thick walls and a path on the top that was wide enough to facilitate the dumping of hot oil on the English or a warring clan if need be.

The Keep, or the most important room where the laird handled the political and organizational activities, took up the entire south end of the castle. A small foyer, or entryway, separated the dining room from the keep. The rest of the bottom floor held a little used sitting room, and a kitchen with a hidden staircase that let up to the top of the wall of the inner courtyard. Two staircases, one on one side, and one on the other that led to the second and third floor bed chambers.